Kokosfett

Jag har suttit och läst på lite om kokosfett som verkar vara något som många lchf:are förespråkar. Endel påstår att det frigör kvicksilvret i kroppen (från amalgam tex) och att de menar att de börjat må dåligt sedan de ätit kokosfettet ett tag. Andra ser många hälsovinster.  Det är som med det mesta kan jag tycka, man vet inte riktigt vilket ben man ska stå på men jag tänker köpa och testa använda det vid matlagning i alla fall och se vad jag själv tycker.

Kokosfett för hälsan
Det är det höga halterna av Laurinsyra och Kaprylsyra som gör kokosfettet extra intressant ur hälsoperspektiv.

  • Laurinsyra omvandlas i tarmen till monolaurin som skyddar mot virus- och bakterieangrepp.
  • Kaprylsyra tillför syra i tarmen som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och motverkar svamp som Candida.
  • Kokosfett förbättrar upptaget av de fettlösliga vitaminerna.
  • Kokosfett gynnar balansen mellan omega-6 och omega-3.
  • Kokosfett är stabilt och tål upphettning mycket bra vilket gör den till ett optimalt matlagningsfett. Det oxiderar först vid 198 grader.
  • Kokosfett blir flytande vid 25 grader och kallas då kokosolja
 
 
 

Fakta om Kokosnötter (cocos nucifera)

Kokosnöten härstammar från Malaysia och Polynesien. Idag odlas den längs kusterna i tropiska områden.
Kokosnöten är egentligen inte en nöt utan en stenfrukt.

Näringsvärden per 100 gram kokosnöt:
• kokosnötfibrer 9
• energi 1 473 kJ/352 kcal
• kolhydrater 6,1 g
• fett 33,5 g
• C-vitamin 3 mg
• järn 1,8 mg
• protein 3,4 g
• vatten 47 g
 
Källa: http://kurera.se

Kommentera inlägget här :