Jordgubbar, vispad grädde & Let's dance

Som rubriken lyder är det alltså fredagsmys här hemma

Brandstationen

Jag slog upp ögonen då jag hörde hur Edvin vaknade och gnällde från sitt rum. Tittade på klockan. Helvete! Klockan var halv åtta och Keyvans sista buss till skolan hade gått. Han brukar alltid ställa klockan själv och stiga upp men förmodligen var han extra trött denna morgon. Vi ilade upp, åt frukost, rastade hundar och klädde oss, bytte bajsblöja och borstade tänder. Ja sånt som de allra flesta gör helt enkelt. Körde Keyvan till skolan och sen vidare till dagmammorna. Idag skulle de göra ett studiebesök på brandstationen och jag hade lovat att följa med. 5 dagmammor, 2 föräldrar och en massa fina barn promenerade från Teg. Vilka duktiga barn! I den här värmen var det näst intill plågsamt att vara ute och gå. Skönast var det på cykelbron över älven där det fläktade lite. Väl på stationen fick vi titta på brandbilarna som stod parkerade i garaget. Och så fick vi åka :D Vi delade in oss i 2 grupper och så fick vi oss en sväng och brandmannen satte på sirenerna, tutade lite extra och körde runt på parkeringen. Ungarna älskade det och jag tyckte oxå det var lite kul ;) Eftersom att barnen är så små nöjde vi oss med det, annars är det rundvandring i byggnaden men sånt är inte särskilt roande för en 2-åring. Självaste fordonen var det som roade Edvin allra mest. Även en fyrhjuling som han ville provsitta på. Sen var det alltså promenad tillbaka samma väg och de skulle beställa pizza och sitta ute i gräset och äta. Så himla fina dagmammor hela högen och jag är så tacksam att Edvin har en plats där Jag hoppade över pizzan och åkte hemåt, gjorde ett stopp på affären för att köpa fredagsmys, jordgubbar, mums!

Denna underbara sol

Vilken tur jag hade, datorn gick inte sönder :) Men den krånglar en del så det vore inte konstigt. Måste komma ihåg att spara musiken snarast så den inte är bortkastad. Några kronor ligger ju investerade där så att säga.

Å vilken dag det blev. Helt sagolikt fint och vilken värme. Eva-Lena tog sig ett dopp då vi var på "hemliga stranden" idag. Själv är jag en landkrabba och trivs bäst på land. Oftast i alla fall. Vi drack kaffe och pratade och hade det alldeles utmärkt. Nog hade vi velat stanna en stund till men vi får vara glad för den timmen vi lyckades klämma in mellan arbete och hämtning av barn.

Ikväll körde jag 30 min lättare träning men det är så tröttsamt att känna av den förbaskade yrseln så fort jag anstränger mig lite. Men jag är nöjd med de 30 minutrarna ändå :)

Nu får det bli lite Candy Crush innan ögonlocken faller ner. Sov gott!

Samarkand 305

Igår när jag var på Apoteket råkade jag se Mavala nagellack på en hylla och kunde inte låta bli att köpa ett lack. Inte ett rosa för ovanlighetens skull. Föredrar nog rosa men lite kul med lila ändå. Variation förnöjer!

24 grader

Klockan är strax efter åtta på morgonen och det är redan 24 grader ute. Underbara sommarväder. Edvin är insmord med solskyddsfaktor 50 och är redo för dagmamman, vi åker halv nio ungefär.
Jag har inte lyckats få igång min dator idag. Hoppas den inte är helt paj med tanke på all min salsamusik jag har där och att jag ska spela om en vecka. Får försöka igen då jag kommer hem igen.
Sen idag blir det "hemliga stranden" med Eva-Lena. Skönt!

Här spexar Eva-Lena lite på stranden då vi var där i tisdags

Onsdag

Så var det kväller. Jag är så där småhungrig och det beror nog på att jag ätit för lite under dagen. Imorgon ska jag se till att äta mig ordentligt mätt.
Här har vi haft en riktigt fin sommardag. Efter att ha lämnat Edvin hos dagmamman hade jag en tid på vc. Sedan gjorde jag en sväng in på apoteket och köpte lite sollotion till Edvin. Han är så himla ljus och blir röd för minsta lilla solljus. Sådana här dagar då det är 23 grader i skuggan känns det lite elakt att han måste ha långärmat och långbyxor så det blir bra med lite smörj.
En liten snabbis in på Coop och sen körde jag hem igen. Käkade rester och sen tog jag med mig kaffekoppen ut och la mig på gräsmattan och lät min bleka kropp grillas lite.
 
 
Smutsig bikini så det blev shorts och vanlig bh. Tur jag bor på landet :D
 
 
 
 
Innan Edvin skulle hämtas stannade jag på Maxi för att hämta ut två paket. Skor till Edvin och peanutbutter till mig från "fitnessgurun". Jag hade beställt sandaler och gummistövlar och sandalerna var han snabb att inviga, likaså kepsen som köptes i måndags :)
 
 
Ingen träning för mig ikväll. Jag tar en liten vilodag då jag inte känner mig på topp riktigt.
Nä nu måste jag ta min turkiska yogurth innan jag hungrar ihjäl ;)

Life is good

Just nu är livet inte så pjåkigt, ligger på gräsmattan i solen med kaffe och tidning. Life is good helt enkelt!

Get Lucky

Älskar den här låten och är perfekt att träna med hantlarna till ;)
 
Taggar: Daft Punk feat Pharell Williams, Get Lucky;

Träna

Nu ligger den lille och mamman ska träna lite.

Säg omelett

Hej på er! Hur har ni det ? Oxå väldigt varmt och skönt hoppas jag. Efter att ha lämnat Edvin hos dagmamman dammsög jag golven och våttorkade dem. Skurade på toaletten och pysslade om mina stackars blommor lite grann. Skönt att ha städandet bortgjort för nu väntar jag bara att Eva-Lena ska höra av sig så ska vi åka till "hemliga stranden" och ha det skönt i någon timme innan jag ska hämta grabbarna från skola och dagmamma.
 
Fixade en omelett till lunch. Så enkelt, mättande och bra. Fattar inte att jag inte lagat omelett oftare förut, super bra lunch ju :)
Rörde ihop 2 ägg, 2 msk grädde, salt & peppar. Tärnade över lite fetaost och då den var klar vek jag ihop den på tallriken tillsammans med baby spenat, tomat och avokado.

Tant-rumpa, svettningar & vackra maskrosor

Har just duschat efter att ha haft ett lite enklare träningspass här hemma. Gummiband och hantlar har jag använt men fokusen hamnade på rumpan. Tycker att jag börjar ha en sån där "tant-rumpa". Vet ni vad jag menar? Så nu ska här byggas lite röv och så vill jag ha bort gäddhänget under armarna ;)
 
Efter att ha hämtat Edvin for vi ner på stan och mötte upp Keyvan. Fyllde på hans busskort med resor och så gick vi in på H&M. Dessvärre var Edvin allt annat än happy i vagnen så jag blev väldigt stressad och virrig. Dessutom var det en massa folk och just i den butiken är det sååå trångt. Och så hade jag skinnjackan på med ett fult linne under så jag ville inte ta av mig den och fick svettas istället. Blev i alla fall lite shoppat till lillen och Keyvan hittade en tischa som han gillade. Det roliga var att han även kom med en skjorta som han ville ha men hans storlek fanns inte. Första gången han har kommit med en skjorta. Han som brukar tycka det är fult. Nästa steg är att han ska börja gilla jeans :D

Sen ångade vi hem och jag startade barnvakten (satte alltså på en film, hua vilken dålig mor va) så jag kunde greja med middagen. Duscha liten rumpa och sen var det inte länge kvar tills han skulle gå i säng och jag körde igång mitt lilla pass.
Nu ska här ätas turkisk yogurth. Jag upptäckte att det är färre kollisar i EKO turkisk yogurth än den vanliga så hädanefter blir det den. Och så har jag beställt lite från lchf-butiken, bla kokoskross. Å vad jag längtar tills den kommer för det är sååå gott på yogurthen. Mums!
 
 
Titta så vackert vi har på ängen här på gården. Alldeles gult av maskrosor. Då jag var barn minns jag hur min mormor svor över detta ogräs men då jag ser det så här kan jag inte förstå det. Är ju hur vackert som helst :)
 

Hej Hej!

Måndag är här och jag känner mig lite si så där. Edvin är hos dagmamman och Emil har åkt iväg för att jobba den här veckan. Usch, alltid samma ångest första dagarna han är borta, sen lättar den lite.
Har inte så mycket roligt att komma  med just nu känner jag. Efter att ha hämtat Edvin och Keyvan tror jag vi ska göra ett litet besök in på H&M. Kanske har jag något att visa senare i eftermiddag då ;)
 
Ett inlägg utan bild är ju ganska trist men frågan är om det är så mycket bättre med en blaha-blaha bild? Nåja, det är i alla fall det jag bjussar på just nu. Ett glas fylld med pepsi max ute i solen sen i lördagskväll då Emil och jag satt ute och njöt efter att Edvin lagt sig. Underbara sol! Och en liten hundrygg ser man visst oxå :)
 

Hamburgare & promenad

Hamburgarna blev goda. Jag åt min med salladsblad istället för bröd och så gjorde jag en hemmagjord dressing. Känns bra att äta sånt som inte innehåller en massa skit.
 
Jag stökade undan efter maten och under tiden badade Emil och Edvin. Sen kom Eva-Lena hit och vi två tog oss en promenad i kvällssolen. Nästan en timme blev det.
I kväll är det sista avsnittet på säsongen av The Walking Dead så det ska vi se. Nu blir det lite favorit kvällsfika, dvs turkisk yogurth med lite honung och pecannötter. Kokoskrossen är slut så jag måste beställa mer. Den är bara såååå god i yogurthen :)
Önskar er en fin kväll!

Morsdag

Grattis till alla mammor, hoppas ni blivit firade och lite extra uppassade idag.
Jag fick ett paket med två delar ur Mateus serien som jag samlar på. Det var två ostron-tallrikar/skålar i ljusrosa. Jag älskar dem. Tack mina fina älsklingar <3
 
Vi gjorde bort veckohandlingen på förmiddagen, åt lunch och sen åkte vi hem till min mamma för att fira henne. Min bror med sin familj var oxå där så det blev extra trevligt.
På väg hem stannade vi till på Nydala och Edvin fick gunga lite. Fint väder har vi men det blåser och är inte supervarmt. Ändå var det en hel del människor som låg och solade i badkläder. Måste vara vi norrlänningar som alltid har så kallt och då solen visar sig blir vi helt saliga och tycker det är varmt fast det kanske inte är det. Själv gick jag i jeans och skinnjacka, kanske är jag ingen äkta norrlänning med andra ord hehe
 
Nu ska jag ställa mig och fixa hemmagjorda hamburgare. Ingen uppassning här inte :D
 
 
 

Gårdagen

Vilken dag det var igår, helt amazing och idag ska det visst oxå bli bra med 20 grader. Inte så tokigt.
Igår åkte vi till Äventyrslekplatsen för att låta Edvin ha lite skoj. Lite trist är det att i princip allt där är för lite större barn. Vatten är dock något som barn brukar gilla, så även Edvin. Och så änderna förstås :-)
 
 
Den här attraktionen är det tänkt att man ska stå på och liksom "åka skateboard" men det gick lika bra att sitta :-)
 
 
En skön gunga att ligga och slappa i
 
 
Vi åkte hemåt och fixade lunch och så skulle lillen sova. Sen fortastte vi resten av dagen ute på gården. Emil grejade på med Dodgen och Edvin tyckte det var kul att härma och göra likadant. Jag gick mest omkring och solade och kastade några getögon på Edvin så att han inte skulle sticka iväg. Och så tvättade jag några maskiner tvätt som jag hängde ut. Och fixade jordgubbar och grädde till mellis.
Lite väl häftigt med grädde i min skål men jag kan säga att jag inte åt upp allt det :D
 
 
 
Dagens middag blev något riktigt smarrigt, nämligen kyckling i jordnötsås och wokgrönsaker.
På min tallrik ligger även sjögräsnudlar som var aningens otäcka. Krispiga och smakade inget, såg lite plastiga ut. De åt jag inte upp utan det var så mycket godare med bara kycklingen, grönsakerna och såsen.
Vill ni ha recept? Säg till i så fall för då lägger jag ut det :-)
 
Idag måste gräset klippas och lite ogräs borde rensas bort. Jag avskyr egentligen trädgårdssysslor och att bo i lägenhet är mer min melodi. Det räcker gott och väl med de sedvanliga hushållssysslorna inomhus och allt annat som har med familj och hundar att göra.
Men det är ju vad jag tycker, alla är vi olika. Tack och lov!
Ha nu en härlig lördag, jag hoppas det är lika fint väder runt om i Sverige :-)

Flamingos

Förra helgen åkte min mamma med en vännina på dagsutflykt till IKEA i Sundsvall. Jag hade önskat att hon skulle köpa med sig dessa fina flamingo glas och som tur var fanns de så nu har jag ett gäng av dem. Så fina och somriga tycker jag :-)
 

Lunch

Dagens lunch blev gårdagens middag. Älskar rester så man slipper stå och laga mat två gånger om dagen.

Helt klart inte det vackraste upplägget hehe ;-)

God förmiddag!

Spelningen igår kväll gick bra. Var väldigt många dansare där, nästan så många att jag blev lite nervös hihi :-)
Nästa spelning sker utomhus på Gammlia på självaste nationaldagen. Hoppas det blir fint väder.

 

 

 

Den här roliga fleecejackan har Edvin fått av farfar. Klart han är en traktorägare :-D

 

 

Äntligen håller bladen i äppelträdet på att slå ut. Mitt favvoträd här på gården :-)

 

Det här ska jag laga till middag idag

VÄSTERBOTTENSPAJ

Pajdeg

3 dl mandelmjöl

1msk fiberhusk

1/2 dl sesamfrön

lite salt

40 g smör

1 ägg

sätt ugnen på 200 grader

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare

Tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg.

Låt vila i kylskåp en stund.

Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min.

Fyllning:

3 dl grädde

3 ägg

3-4 dl västerbottenost

1-2 msk hackad färsk gräslök

salt

peppar

Vispa ihop allt och häll i den gräddade pajskalet. Lägg i hälften av osten i botten först sedan häll på resten.

Grädda på nedersta falsen i 200 grader ca 25 min

Servera med sallad och en god kall sås!

 

 
Inte det vackraste uppläget ;-)

 

Läxor, musik och lite porr

Go kväll på er!  Hur har ni det? Jag har suttit och hjälpt Keyvan med läxor och så har jag förberett lite med musik inför spelningen imorgonkväll. Fixat lite ny musik och så. Nu blir det en snabb dusch och sen hopp i säng, en renbäddad säng, hur härligt är inte det :-)


På tal om härligt, de här nyckelpigorna tog sig friheten att porra loss på vårt äppelträd. Så lösaktigt och perverst va ;-)

Istället för fönsterputsning

Några fönster har ej putsats, skyller på att det blåser så förfärligt och då är det drygt med fönster som bara blåser och "slår" när man gör jobbet ;-)
Istället har jag:
 
Tvättat 3 maskiner och hängt ute på tork
Bäddat rent i sängar och vädrat
Dammsugat
Skurat under diskbänken där soporna slängs (så j-la skitigt)
Torkat ur bokhyllan
Försökt få lillen att sova efter lunch i 1½ timme, pust, jag gav nästan upp och Emil tog över
Fixat mellis och suttit ute och fikat
Varit på gården med Edvin
Lagar nu middag
 
Så jag har ändå gjort lite nytta kan jag tycka men fönstren är kvar och det lär de vara tills jag gjort dem ;-)
 
 

God morgon!

God morgon! Jag ligger i sängen än och drar mig. Så skönt att kunna göra det då Emil är hemma så det gäller att passa på. Ligger och funderar vad jag ska stoppa i mig till frukost och det får nog bli 2 kokta ägg, lite trist men mättande. Dagen kommer tillbringas här hemma, jag behöver komma igång med fönsterputsning men dra mig lite för det. Måste dock göras för det är inte en rolig syn då solen lyser på dem ;-)


Gårdagens middag: köttbullar i tomatsås, kommer krydda dem annorlunda nästa gång, de var goda men kan bli godare.

"hemliga stranden"

Jag och Eva-Lena åkte till "hemliga stranden" för att njuta lite av det fina vädret och umgås en stund. En liten strand ute i skogen där det inte brukar vara tokfullt med folk. Det är långgrunt och helt perfekt för barnen och för badkrukor som mig som vadar ut till knäna och sedan vänder tillbaka. Annat är det med E-L som inte bangar ett dopp :-D Idag var vi i alla fall helt ensamma och kunde pinka i det fria helt ostört hehe ;-)

 

 

 

LCHF

Du kan äta:

 

  • Mjölkprodukter. Exempelvis mjölk, fil, creme fraiche, yoghurt, keso och grädde. Ost går alldeles utmärkt att äta. Välj så feta produkter som möjligt och håll koll på så de inte är sockrade.
  • Smör. Det skall vara riktigt smör och inget margarin! Margarin är kemiskt framställt.
  • Ägg. Ägg har lågt innehåll av kolhydrater men innehåller desto mer fett och protein. Alla former går bra, kokt som stekt.
  • Fisk. Försök att äta så fet fisk som möjligt. Här finns rikligt med protein och nyttigt fett som exempelvis omega-3.
  • Skaldjur. Gott och nyttigt!
  • Kött. Alla typer av kött går bra; fläsk, lamm, nöt osv.
  • Charkprodukter. Hålla bara koll på så de inte innehåller allt för mycket kolhydrater.
  • Fågel. Kyckling och kalkon passar bra i en LCHF kost.
  • Linfrö.
  • Kål. Här finns mycket att välja på; vitkål, brunkål, grönkål, brysselkål osv. Bra som ersättning till potatis.
  • Grönsaker som växer ovan jord. Exempelvis sparris, broccoli, squash och spenat.
  • Alla sorter av grönsallad går bra.
  • Lök och tomat. Innehåller något mer kolhydrater men fungerar bra.
  • Såser. Gör så feta och goda såser som möjligt. Såsen är oftast den som ger LCHF kosten det lilla extra i smakväg. Håll lite koll på andelen kolhydrater då du köper färdiga såser.
 

Var lite försiktig med:

 

  • Bönor och linser. Innehåller en viss del kolhydrater. Ät efter behag.
  • Nötter. Innehåller mycket fett men kan också innehålla en del kolhydrater. Lite olika beroende på nötsort.
  • Frukt. Frukt är gott och innehåller en hel del nyttiga vitaminer. Tyvärr är ofta sockerhalten hög i många frukter. Passa dig särskilt för torkad frukt. Någon frukt om dagen går oftast bra.
  • Vete- och havrekli. Innehåller fibrer som egentligen är en typ av kolhydrat. Fibrer tas dock inte upp i någon större utsträckning av människokroppen och har en viktig roll i tarmfunktionen.
 

Försök att avstå ifrån:

  • Socker. För att följa LCHF bör man helt avstå från godis, kakor och bakelser. Socker ingår i många varor utan att man kanske direkt tänker på det. Kolla förpackningen!
  • Potatis. Potatis är faktiskt en snabb kolhydrat som fort höjer blodsockernivån. Detsamma gäller givetvis potatisbaserade produkter som chips och pommes frites.
  • Pasta. Pasta består till största delen av stärkelser, med andra ord sammansatt socker.
  • Ris. Ris är precis som pasta uppbyggt av kolhydrater. Passa dig framför allt för vitt snabbris.
  • Margarin. Byt ut margarinet mot smör!
  • Mjöl. Mycket av det vi äter innehåller mjöl som är rikt på kolhydrater. Tänk på att bröd är en mjölprodukt!
  • Majs. Det kanske man inte tänker på men majs är fullt av socker. Slut med corn flakes och popcorn.
  • Saft och läsk. Båda dessa dryckesprodukter innehåller ofta mängder med socker.
 
Källa: www.lchf-kost.se
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Jag har gått ner 1½ -2 kg men senaste veckan har jag i princip stått still. Kan bero på att jag inte rört mig lika mycket som första veckan men då tog jag ut mig så jag blev helt knäckt och har avsiktligt tagit det lugnare nu. Jag äter dessutom en del nötter, kanske måste dra ner på dem lite. Läste även någonstans att kvinnor har svårare att tappa vikt om vi äter mycket mejeriprodukter. Jag äter turkisk yogurth nästan varje frukost och antar att det är något jag får dra ner på. Plus att jag sötar den med honung och det innehåller kollisar. Frukosten är den svåraste måltiden tycker jag för jag är för lat att ställa mig och göra omelett tex. Får se till att koka ägg på kvällen så kan jag äta 2 kokta ägg på morgonen, det är ju mättande men jag tror att jag kommer tröttna på det i längden och man vill ju hitta något som fungerar för en. Kanske ägg på veckorna och yogurth på helgerna. Ja vi får väl se hur det blir men jag tycker att lunch och middag går bra, maten blir så mycket godare när den innehåller fetare mejeriprodukter och så blir man mätt.
2 veckor har jag ätit lchf men kanske inte 100% strikt då med tanke på honungen men inget bröd, inget godis osv Jag är väldigt stolt att jag lyckats hålla mig från skiten i 2 veckor :-D
 
Nä nu är det dags att kicka igång denna måndag med lite tvätt och städ. Hoppas ni har fått en bra start och känner er utvilade efter den gångna helgen :-)

 

 

Taggar: LCHF;

Värmen fortsätter

Det fina vädret har fortsatt även idag. Efter att ha storhandlat på morgonen och ätit lunch åkte vi till mammas kolonilott för att hälsa på henne. Härligt att sitta ute i solen och fika och prata. Keyvan förvandlas alltid till en liten trädgårdsmästare då vi är där och vill vattna blommor och grödor :-) Edvin satt och gungade i hammocken och tyckte det var kuligt.

Jag är skittrött efter en natt med bara 6 timmars sömn (I need my 8) men vi måste ju se The walking dead så det är bara att hålla sig vaken ;-)
Såg ni mellon igår? Vad tyckte ni? Jag gillade Danmarks bidrag så det var kul att de vann men egentligen bryr jag mig inte så värst mycket. Förundras över att det finns så mycket dålig musik bara hehe

Hoppas ni njuter ordentligt denna söndagskväll :-)

Tacopaj lchf

Igår gjorde jag den här tacopajen för första gången. Oj så god den var, kommer bli en storfavorit här hemma så jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet. Pajdegen är himla god, enligt mig godare än vanlig sådan gjord på mjöl. Tyvärr glömde jag fota pajen så det blir ett recept utan bild.

 

PAJDEG:

3 dl mandelmjöl

1msk fiberhusk

1/2 dl sesamfrön

lite salt

40 g smör

1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare,

tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg.

Låt vila i kylskåp en stund.

Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • 500 g nötfärs
  • 4 dl riven ost
  • 2 dl créme fraiche
  • 1 dl grädde
  • 10 st coctail tomater
  • tacokrydda (egengjord)
Stek färsen och blanda i kryddor. Rör ihop creme fraiche och grädde. Lägg färsen på det gräddade pajskalet, häll över gräddblandningen, coctailtomater och sist riven ost.
I ugnen ca 15-20 minuter.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Tacokrydda som räcker till ca 500 gram färs:
 
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 krm cayennepeppar
 
 

Soliga härliga lördag

Keyvan har tvättat utemöblerna. Vi får eftermiddagsfrämmande och eftersom vädret är så fint kan vi ju sitta ute. Har bakat chokladmuffins som de får med lite glass, borde bli bra tycker jag. Själv får jag nog lite turkisk yoghurt ;-)
En glad överraskning jag fick höra av Emil igår är att han kommer hem redan idag :-D Den här veckan gick undan, lite lustigt ändå för måndagen den veckan han jobbar är så galet jobbig rent psykiskt och sen går tiden så snabbt ändå. Tänk att man alltid oroar sig i onödan :-)

Kokosfett

Jag har suttit och läst på lite om kokosfett som verkar vara något som många lchf:are förespråkar. Endel påstår att det frigör kvicksilvret i kroppen (från amalgam tex) och att de menar att de börjat må dåligt sedan de ätit kokosfettet ett tag. Andra ser många hälsovinster.  Det är som med det mesta kan jag tycka, man vet inte riktigt vilket ben man ska stå på men jag tänker köpa och testa använda det vid matlagning i alla fall och se vad jag själv tycker.

Kokosfett för hälsan
Det är det höga halterna av Laurinsyra och Kaprylsyra som gör kokosfettet extra intressant ur hälsoperspektiv.

  • Laurinsyra omvandlas i tarmen till monolaurin som skyddar mot virus- och bakterieangrepp.
  • Kaprylsyra tillför syra i tarmen som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och motverkar svamp som Candida.
  • Kokosfett förbättrar upptaget av de fettlösliga vitaminerna.
  • Kokosfett gynnar balansen mellan omega-6 och omega-3.
  • Kokosfett är stabilt och tål upphettning mycket bra vilket gör den till ett optimalt matlagningsfett. Det oxiderar först vid 198 grader.
  • Kokosfett blir flytande vid 25 grader och kallas då kokosolja
 
 
 

Fakta om Kokosnötter (cocos nucifera)

Kokosnöten härstammar från Malaysia och Polynesien. Idag odlas den längs kusterna i tropiska områden.
Kokosnöten är egentligen inte en nöt utan en stenfrukt.

Näringsvärden per 100 gram kokosnöt:
• kokosnötfibrer 9
• energi 1 473 kJ/352 kcal
• kolhydrater 6,1 g
• fett 33,5 g
• C-vitamin 3 mg
• järn 1,8 mg
• protein 3,4 g
• vatten 47 g
 
Källa: http://kurera.se

Sol, värme & vernissage

Idag hade dagmammorna ordnat vernissage med barnens alla verk de gjort under terminen och en massa bilder de tagit vid de olika aktiviteterna de hittat på, bla badhuset, Leo´s Lekland, skogsutflykt, pyjamas mys osv. Edvin har ju inte vart med i gruppen så länge så det var inte så mycket han hade gjort men det var roligt att se ändå. Nästa vår då de har vernissage kommer det finnas en massa som han gjort och fler bilder som han är med på :-) Vi föräldrar fick kaffe, saft och fika. Min mamma följde oxå med vilket var extra kul. Var länge sedan vi träffades trots att vi så gott som bor i samma stad.
 
Smaka måste man ju göra
 
 
 
 
Men han var inte så sugen på fika, det var roligare att titta och trycka på mormos telefon :-D
 
Innan vernissagen var jag ner en stund på stan och träffade E-L. Egentligen hade jag tänkt vara hemma och vila upp mitt trötta huvud och trötta kropp med för den delen men eftersom att det var soligt och det bara var några få timmar som Edvin skulle vara hos dagmamman innan vi skulle dit på vernissagen kändes det lika bra att stanna inne i stan så då blev det så. Vi köpte med oss mat och gick ner och satte oss ganska nära älven. Solen värmde skönt och vi slapp frysa som man annars alltid gör, typ.
Lite in och ut i några affärer och sen var tiden ute men det var trevligt. Vi kunde inte minnas sist vi var på stan tillsammans jag och E-L. Handlar om ÅR alltså och det är inte okej, ändring på det hoppas jag :-D
 
Ojsan, nu börjar Let´s Dance och det måste jag ju gå och se. Pepsi Max och rostade sötmandlar är mitt gotta denna kväll. Enligt lchf ska man ju undvika lightprodukter men när det är helg tycker jag att jag får dricka det ändå :-D
 
Mys Mys på er!

Lektyr

Bläddra lite i den nya tidningen som kom i brevlådan idag, sen måste jag sova. God natt! :-)

Äntligen är värmen här

Hej! Hur har ni det? Vilket väder vi har haft idag här i Umeå, nu känns det att sommaren är ett stenkast bort bara :-) Så underbart! Efter att ha hämtat hem Edvin stannade vi ute på gården en stund innan det var dags för middagsbestyr. Eftermiddagen gick i ett naffs och nu är klockan redan halv nio, alltså snart läggdags hehe Har inte så mycket mer att säga idag så jag hoppas jag har något roligare att komma med imorgon :-)

Värt att läsa tycker jag

 
http://trettiotreanledningar.com/ 
 
 
 
 

Nåt att önska sig

Dagen på stan blev en trevlig stund. Jag är pank så för min del blev det inget shoppat förutom en solhatt till Edvin och en tvål. Sofia shoppade lite mer, var ombytta roller idag hihi
Eftersom att jag som sagt är lite pank just nu efter frisörbesök och jeansköp kan jag bara ögonshoppa och det här är ett plagg som jag drömmer om, tycker den här boleron är sååå fin och så där glammig på ett vis som jag älskar. Me wantie ;-)
 
Plain Vanilla - Warm Breeze Bolero Creme 1495 kr
 
 
Nu ska jag surfa runt lite och sen ska jag höpp i säng, är så himladens trött och varje morgon jag vaknar tänker jag att ikväll ska jag minsann lägga mig tiiiiidigt. Men så kommer kvällen och det är så förbaskat skööööönt att bara få vara ensam och njuta av att få släppa ansvaret en stund så då blir det inte särskilt tidiga kvällar ändå :-O
Hoppas ni har det fint och njuter av att halva veckan är gjord, imorgon är det redan torsdag :-)

Dagens Moi

Just nu är jag nere på stan och väntar på Sofia. Jag är lite tidig så jag tänkte att jag kunde passa på att lägga in en dagens på mig under tiden :-)

 

Topp - Object

Jeans - Miss Me

Stövlar - Nilsons

Skinnjacka - Gammal från Rut mfl

 
 
Och så en närbild på den snygga bakfickan :-)
 
 

Tisdag

Go´kväll! Hoppas ni haft en finfin tisdag. Min tisdag har varit lugn men rätt yrslig. Tröttsamt.
Middagen blev stekt laxfile, broccoli, sallad och bearnesesås, mums! Barnen åt ugnspannkaka. Så här såg min tallrik ut innan jag slukade den (ja inte självaste tallriken då rå ;-) )

 

 

Förra veckan då vi handlade på Maxi kunde jag inte hitta fiber husk så jag beställde det på nätet istället. Då frakten var på 59 kr tyckte jag att det var lika bra att beställa lite annat oxå. Fiber husk, ekologiska saltade sötmandlar, sjögräsnudlar och cocoskross :-)

 

Lillen är lagd och det är tyst i hans rum, jag har tagit en dusch och nu ska jag bara slappa och njuta av lugnet.
Avslutar med en bild på Edvin från i eftermiddags då han duschat och pyjamasen är halvt om halvt på och han har satt sina jeans på huvudet. Trendigt värre :-)

4 salsa favoriter just nu

 Sur Caribe Y Ricardo Leyva - Ellas Quieren Guacha (feat Pedrito Calvo)
Nån jäkla röst som dyker upp lite då och då i låten är lite irriterande :-/
 
 
Hittar inte den här låten i salsa version på youtube som verkligen är skitbra, den här versionen är väl orginalet och lite mesigare men ändå skön :-)  Clasicos De Calle - Como Olvidarte
 
 
Sååå bra!  Los Jefes - A Lo Loco (feat Este Habana Y Yulien Oviedo)
 
 
 
Xamir Sam ft Guido G - Pa Que Te Duela
Taggar: Clasicos De Calle, Los Jefes, Sur Caribe, Xamir ft Guido, musik video, salsa;

Mozarellabiffar med gräddsås

Nu är jag lite tjatig med en massa matprat men alltså, de här biffarna är så himla goda. Gjorde dem förra veckan och nu har jag gjort dem igen till middag och de var lika goda idag :-D
Därför tänkte jag bjussa på receptet som kommer här:     

Mozarellabiffar

  • 600 g köttfärs
  • 1 paket mozarella (120 g)
  • ½ kruka färsk basilika
  • 2 msk soltorkade tomater
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • lite salt och peppar, eventuellt lite örter
  • 25 g smör att steka i

Gräddsås

  • 2-3 msk steksky
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g philadelphiaost
  • ½ köttbuljongtärning
  • ½ dl vatten

Gör såhär

• Hacka basilika, soltorkade tomater och mozarella.
• Blanda alla ingredienser för biffarna (basilika, soltorkade tomater, mozarella, köttfärs, grädde, ägg, salt och peppar).
• Forma 6 biffar och stek i rikligt smör på båda sidorna.
• Ta ut biffarna och rör ihop gräddsåsen i stekpannan. Lägg sedan tillbaka biffarna och låt småputtra några minuter.

 

 
Receptet har jag hittat här -----> www.http://levamedlchf.se 
Bilden är min egen och jag gjorde många små biffar istället för 6 stora. Barnen åt med potatis till.

 

Taggar: LCHF, mozarellabiffar;

Dagens lunch

Fixade en omelett till lunch nyss som blev riktigt god.

                                                                                      

 

2 ägg

2 msk grädde

salt & peppar

olivolja att steka i

1 msk vitlöksost som jag klickade ut ovanpå omeletten så det bara smälte. Till det en sallad och en bit fetaost, lätt som en plätt!

En groda

Igår påtade vi mest på här hemma med städning (som vanligt känns det som :-S ) Emil rensade avlopp i duschen här nere och under handfatet. Var typ stopp och luktade unket. Tack älskling för att du tog dej an skitgörat <3  Åkte på Maxi och storhandlade. På eftermiddagen grillade vi och det var så himla gott även om det blev lite bränt hehe Hade tänkt fota min tallrik med mat men då maten var klar var jag så hungrig att jag glömde bort det så det enda som jag fotat är salladen som jag gjorde klar i förväg.

 

På kvällen fick jag ett fantastiskt erbjudande om en kvällspromenad av Eva-Lena. Vem kan motstå den damen liksom hihi :-P  Hon kom hit strax efter åttasnåret och vi tog oss en härlig 1-timmes promenad. Vårkvällar är helt magiska. Ljuset, dofterna, luften....skulle kunna vara ute hur länge som helst om kvällarna nu känns det som. Men det går ju inte. Man ska ju upp i ottan och jag behöver mina 8 timmars sömn och jag tummar helst inte på det :-)
Emils väckare ringde halv fyra i morse och jag bara bad till Gud att Edvin inte skulle vakna och det gjorde han tack och lov inte. Då Emil åkt till jobbet sov resten av familjen vidare ända till sju, ja till och med lille skrutten.
Keyvan tog bussen till skolan och halv nio åkte Edvin och jag mot dagmamman. Tar ungefär en kvart att köra till henne från oss. När jag sen kom hem igen tog jag och hundarna en promenad. Efter vägen såg jag något som liknade en bajsklump (vilket det är ganska mycket av här då det är många hästar här i byn) och försökte akta mig för att trampa på. När jag kom närmre såg jag att det inte var bajs, det var den här lille "prinsen"

Men jag vågade inte pussa honom ;-) Dessutom har jag ju redan min egna prins hehe

 

Nu har jag tänkt att jag ska läsa på lite mer om lchf, finns ju hur mycket som helst och varje dag lär jag mig något nytt.
Har gått ner 1½ kilo på en vecka men jag vet inte om det är lite eller mycket eller normalt. Har läst att man går in i ketos och då tappar man typ 3 kilo vätska men det verkar i alla fall inte jag ha gjort. Kan kanske bero på att jag äter honung i yogurthen och i honung är det ganska mycket kolhydrater. Å andra sidan spelar det inte så stor roll då jag inte har för avsikt att äta slaviskt under lchf. För mig är det en vinst att bara inte äta mackor och snarr och att jag rör på mig :-)

 

Betessläpp & kalas

Ett väldigt regnigt och ruggigt väder har vi haft idag. Betessläpp stod på planeringen. Egentligen med picknick men den fick vi stryka pga vädret så vi satsade enbart påvatt se glada kossor skutta omkring. Mötte upp familjen Luther och tillbringade en timme tillsammans där. Sedan åkte vi för att handla en liten present till Johanna som fyller år idag och så åkte vi till Husum för att gratta. Jag hade med mig lite ost och nötter så att jag skulle klara av att säga nej till tårta. Tårtan såg riktigt smarrig ut men jag har inget sockersug och jag hoppas det fortsätter hålla sig borta så det gick riktigt bra att avstå. Sedan vidare hemmåt och då var klockan närmare 18 då vi satt i bilen och bestämde oss för att göra ett stopp på Max. De har lchf-burgare så det gick hur bra som helst för min del :-P Att äta snabbmat ute händer ganska sällan i vår familj. Sist vi beställde pizza hela familjen är 11/2 år sedan hihi men jag har käkat nån burgare på stan, det har hänt men oftast brukar det bli mat på Rost som har BRA mat och super god :-)
Nu blir det lite mys här hemma innan sängen kallar. Hoppas ni har det mysigt :-)

Nu är det klippt

Ja, håret alltså :-) Mikaela lockade det så fint oxå, riktigt glammigt, the way I like it!
Före och efter bild

Andra joggingpasset

Ikväll gjorde Sofia och jag vårt andra joggingpass med nybörjarprogramet. Kändes mycket jobbigare än i måndags men vi var såååååå duktiga och kämpade på :-) En perfekt vårkväll med sol och underbara dofter från skog och mark. Bara det är ju medicin för själen.

Nu säger jag god natt och avslutar med några bilder från kvällens träning.

 

Lite stretching i skogen, ni får ursäkta den lustiga klädseln hehe ;-)

 

Städ, fotbad och ett vårtecken

Morgonen började med ett städryck, dammsuga, skura golv, vädra sängkläder och mattor och några tvättmaskiner har hunnit köras. Sen vilade jag med fötterna i ett fotbad ute på bron i solen, klippa skabbiga tånaglar, fila och lacka med det nya lacket. Fötterna är nu lite vårfräscha :-)

Nu sitter vi som hungriga gamar och väntar på maten som står i ugnen. Det blir fisk med blomkålsmos och dillsås. Den här lchf-maten är sjukt god och känns fruktansvärt syndig men vågen visar redan minus ett kilo, antagligen vätska som kroppen bundit pga kolhydrater men ändå, man blir ju lite pepp :-)

Ett litet vårtecken i rabatten, det är på gång nu, äntligen!

Frisörbesök

Så kom då äntligen dagen med det stora D:et. Frisörbesök. Så roligt att träffa min frisör igen, några år sedan sist pga att hon varit föräldraledig och att jag inte prioriterat håret på länge. Mycket att prata om hehe. Dessvärre hann vi bara med färgning och slingning då jag har både tjockt och långt hår. 3 1/2 timme gick till jobbet med det plus tvätt och fön. Klippningen tar vi på torsdagmorgon och nu längtar jag tills det ska bli gjort. Därför har jag ingen efterbild att bjuda på men i alla fall en förebild ;-)
Så här såg alltså håret ut då jag satt mig i stolen.

 
Och så här snygg va jag då färgen satt i håret ;-)

Jogging

I dag åkte jag ut till Holmsund och Sofia för att inleda veckan med den första joggingrundan sedan 2010. Vi gjorde en mjukstart med promenad och sedan varvade vi jogg och promenad varannan minut. Det kändes i kroppen att jag är fruktansvärt otränad och hela dagen sedan dess har jag varit så trött, så trött. Att sedan åka och storhandla med Emil och Edvin kändes tungt men det gick. Jag håller på att testa mig fram med lchf och i veckan blir det sådan mat. Kändes så sjukt FEL att ha i så mycket fett i maten idag, raka motsatsen till viktväktarna då man ska försöka hålla nere pointsen med mindre feta produkter. Jag kommer inte äta lchf fullt ut men mackornas tid är i alla fall förbi. Och det vita sockrets tid. Ja vi får se hur det går helt enkelt. Är lite less på vv även om jag tycker om tanken att kunna äta allt. Testa något nytt kanske ger lite inspiration :-)
Nu väntar vi på att Edvin ska lägga sig och sen ska Emil och jag ta en prommis med vovarna, Keyvan är hemma och håller koll på om Edvin vaknar :-)

Imorn ska jag ju klippa kalufsen, känns kul och spännande. Jag har nu en känsla för hur jag vill det ska bli, får se om det går att få till det så. Ska försöka komma ihåg att ta före och efter bild ;-)

Söndags svammel

Så börjar den här veckan lida mot sitt slut. Vi hade finbesök av Sofia och barnen idag. Så roligt med lite tjejsnack om ditten och datten. Tack för besöket fina vännen och imorgon ses vi igen fast under andra omständigheter än fika runt ett köksbord ;-)
Emil kom hem på eftermiddagen och det känns skönt att vi är två som roddar här hemma nu :-)
 
Jag sitter här och har lackat klorna med baslack, chanellack och toplack. Ordentligt värre, minns inte sist jag var så noga. Borde sitta några dagar nu tycker jag, om jag håller mig undan köksbestyren hehe. Kan man använda det som motivering för sin partner att det är omöjligt att stå i köket nu så man kan få ha snygga naglar ett tag ? Närå, sån är jag inte men det skulle allt vara skönt med ett litet brejk från matlagning och allt sånt.
Svammel svammel men så blir det ibland :-)
 
 

Shoppingflopp & lite glamour

Igår innan jag åkte till stan var jag ju riktigt shoppingsugen. Mötte upp Ann och första butiken vi entrade var SALT. Där inne blev vi kvar under en timme. Jag fick syn på Jofama skinnjackorna och påmindes om att det är ju en SÅN jag ska ha. Har en billigare variant av skinnjacka som jag köpte 2008 som jag har använt till max. Den är inte särskilt snygg längre och jag har under vintern tänkt att jag ska unna mig en riktig skinnjacka till sommaren som bara blir snyggare med åren. 3000 jäkla kronor går den rackaren lös på. Där och då försvann min shoppinglusta totalt. Kunde inte tänka klart och blev smått illamående över att jackorna är lite väl saftiga i priset. Med tanke på att jag just beställt dyra jeans (dyra i min värld i alla fall) och har ett frisörbesök på tisdag som inte lär vara gratis var det ju bara att inse att någon skinnjacka var det ju inte tal om för tillfället i alla fall.
 
Buhuuuu!
 
 
Ann shoppade loss där inne och det provades kläder hejvilt. Jag oxå men inget jag fastnade för. Fastnade inte för nåt under hela shoppingturen, förutom skinnjackorna då rå.
Lite kläder till barnen blev det i alla fall, sommarkläder i form av t-shirts och shorts.
Sen satt vi och drack smaklösa lattes och pratade och njöt av vår tid tillsammans utan familjeansvar för en stund och sen var det dags att säga hej då och börja röra sig hemåt. Ann hoppade in i sin taxi och jag inväntade Keyvan som skulle möta upp mig på stan och vi skulle åka och hämta Edvin hos dagmamman. Medans jag väntade slank jag in på kicks. Ja men ett nagellack borde jag ju i alla fall hitta tänkte jag. Kikade runt och insåg att jag alltid dras till samma färg som vanligt. Rosa. Nog är det väl ändå självaste f-n att man inte kan gilla något annat. Kikade lite på aprikost och orange men jag blir ju inte ens brun på sommaren så de färgerna är inte de mest smickrande på mig :-S  Slutade med ett koralligt Chanellack, because I´m worth it of course! Sådetså!  Haah! ;-)
 
Och så har mina blingade jenas hämtats ut på posten idag. Testade dem och knappen gick igen. Dessvärre är de ganska låga i midjan och tajta så det blir en sån där ful fettring runt magen :-( Men känner jag mig själv rätt kommer jag behålla dem för jag gillade dem ändå och orkar inte skicka tillbaka dem, får bara se till att inte ha någon tajt överdel som avslöjar badringen bara ;-)
 
Vad har ni för er som mest? Här är det snart läggdax så man orkar upp i ottan imorgon :-)
 
Taggar: Chanel, Jofama;

En dagens på mig

Tunika - Indiska

Långt linne - Indiska

Leggings - HM

Stövlarna minns jag inte riktigt var jag köpte men jag tror de kommer från Nilsons. Minns du Sofia?

 

Jag ska göra stan tillsammans med Ann idag. Är ganska shoppingsugen men jag ska försöka att blunda för det mesta, om jag kan ;-)
Nu blir det promenad med vovarna och Edvin ska till dagmamman så det är bäst att jag sätter lite fart här. Bara en till kopp kaffe först.

Hoppas ni har en härlig fredagskänsla och får en bra dag :-)

 

Sista rycket

Middagen är i magen, golven dammsugande och skurade och Edvin är duschad. Nu ska jag se Glamour och sen är det sista rycket med Edvin innan han ska sova. Känner mig yrslig så det ska bli skönt att det blir lite lugnt här hemma.

Vilket väder vi har haft idag alltså. Hagel, regn, lite solsken och svinkallt. Burrrr!

Just nu

är vi på fotbollsmatch :-)

MISS ME

De här snyggingarna är på väg hem till mig. Måtte jag kunna ha dem bara, de är tydligen generösa i storleken men jag är ändå osäker på om jag kommer i dem. Hoppas Hoppas :-)
 
MISS ME JEANS BLING 1299 kr  ( http://www.webshop.plainvanilla.se/start )
Taggar: Jeans, Miss Me;